Salaisuuksien Helsinki lasten silmin
Salaisuuksien Helsinki -juttu esittelee Helsingin ainutlaatuisia paikkoja, elämyksiä ja asioita, joita vain Helsingissä voi kokea. Monet näistä jutun salaisuuksista ovat jotain sellaista, joista harva tietää tai joka tarjoaa taatusti unohtumattoman elämyksen. Juttu vinkkaa lasten kanssa sopivia salaisuuksia ympäri Helsingin!
Jäämurtajien fanipostilaatikot
Suurten jäänmurtajien Urhon, Kontion, Sisun ja Voiman satamapaikka löytyy Katajanokalta ja rannasta jäänmurtajia pääsee ihmettelemään aidan takaa. Mutta tiesitkö, että jäänmurtajille voi jättää Katajanokkalla fanipostia? Satamalaiturin edestä löytyy neljä hauskaa postilaatikkoa, joihin voi jättää vaikka piirustuksia aluksista. Läheltä jäänmurtajien laituria löytyy myös venepoliisin tukikohta sekä leikkipaikka.
Lisävinkki! Merisatamantorilta lähtevä lauttayhteys Kruunuvuorenrantaan kulkee suoraan jäämurtajien ja Korkeasaaren ohi. Kyytiin pääsee HSL:n lipulla, alle 7-vuotiaat ja rattaiden kanssa matkustavat maksutta. Matka yhteen suuntaan kestää noin 15 minuuttia.
Merikasarmin laituri, Katajanokka
Pohjoismainen kirjasto
Pohjoismaisesta kirjastosta löytyy kirjoja ja muuta aineistoa kaikille pohjoismaisille kielillä. Kirjastossa on myös oma lasten- ja nuorten osasto sekä kattava valikoima lastenkirjoja ja esimerkiksi elokuvia myös suomeksi. Kirjastoon tarvitaan oma Pohjoismaisen kirjaston kirjastokortti, jonka saa maksutta henkilötodistusta vastaan. Kirjasto on avoinna pääosin arkisin ja lauantaisin, kesäsulku ajoittuu usein heinäkuulle. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Pohjoismainen kulttuuripiste, jossa järjestetään aika ajoin myös lastentapahtumia.
Pohjoismainen kirjasto, Kaisaniemenkatu 9
Taidetta lasten silmin
Viisas hiiri Kansallisarkiston porrastasanteella (nähtävissä vain Kansallisarkiston aukioloaikoina!), pyllistävä hirvi Kaisaniemenpuistossa, suurensuuri lokki Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalla ja värikäs Kuukkeli Kalasatamassa. Nämä ovat esimerkkejä HAM Helsingin julkisen taiteen kokoelmasta, josta löytyy lukuisia taideteoksia myös lasten mieleen. Ympäri kaupunkia levittyvät taideteokset kutsuvat seikkailemaan Helsinkiin ja löytämään erilaisia eläinpatsaita, bongailemaan suihkulähteitä ja tutkimaan julkista taidetta lasten silmin. Mukana on hyvin monipuolisesti teoksi ja osa sellaisia, joita ei ole edes aiemmin tajunnut vaikka paikan oli olisi kävellyt useita kertoja.
Listaus ja kartta Helsingin julkisesta taiteesta tekijätietoineen löytyy HAM Helsingin sivuilta.
Satumainen Kruunuvuorenlampi
Helsingin ainoa lampi löytyy Laajasalosta, Kruunuvuorenrannan kaupunginosasta ja tarjoaa upean elämyksen vanhan metsän siimeksessä. Satumaisella lammella kukkivat kesäisin lumpeet ja talvisin jäällä voi usein luistella. Metsälammen ympäristöstä löytyy hyviä eväsretkipaikkoja ja hienoja näköalakallioita, joista avautuvat näkymät Helsingin keskustaan ja Kalasataman tornitaloihin sekä Kruunusiltojen työmaalle. Vaikea uskoa, että muista maailman pääkaupungeista löytyy vastaavanlaista paikkaa linnuntietä vain muutaman kilometrin päässä keskustasta. Lammen ympäristössä kuulee keväisin lukuisten lintujen laulua, voi nähdä vilauksen peuroista tai ketuista, bongata kevätauringossa lämmitteleviä rantakäärmeitä tai nähdä sammakon tai sorsaperheen uivan lammessa. Kruunuvuorenlampi on myös tunnettu vanhoista huviloistaan, joista on valitettavasti jäljellä enää villintyneet puutarhat ja kivijalkojen rippeet sekä rannan laiturirakenteet. Lampi sijaitsee monta metriä merenpinnan yläpuolella ja alue on osin luonnonsuojelualuetta.
Polku lammelle lähtee osoitteesta Päätie 41.
Lue myös: Pienten Helsingin artikkeli Kruunuvuorenlammesta
Slåttmossen luonnonsuojelualue
Jakomäessa sijaitseva Slåttmossen on vajaan kahdeksan hehtaarin kokoinen suoalue ja Helsingin suurin suopainotteinen luonnensuojelualue. Helppokulkuinen ja varsin lyhyt polkuverkosto pitkospuineen sopii hyvin luontoseikkailuun lasten kanssa. Täällä voi aistia häivähdyksen Lapin erämaiden tunnelmaa vain kivenheiton päässä pääkaupungin keskustasta.
Somerikkotie, 00770 Helsinki, lähin parkkipaikka löytyy Jakomäen koirapuiston vierestä
Salasaari Sisä-Hattu Lauttasaaressa
Lauttasaaressa, Särkiniemen itäiseltä reunalta keskeltä merta löytyy todellinen salasaari: pieni kalliosaari Sisä-Hattu. Saareen saattaa päästä matalan veden aikaan kävelemään jopa kuivin jaloin ja hyvin usein kahlaamalla. Sis-Hattuun kulkee Särkiniemen itäpuolelta ikään kuin vedenalainen tie, joka nousee esiin merestä matalan veden aikaan. Sisä-Hatulta voi ihailla maisemien lisäksi läheltä kulkevia suuria risteilylaivoja ja hienoja näkymiä Helsingin keskustaan. Tätä on ehdottoman hyvä seikkailukohde ja varmasti ikumuistoinen elämys. Salasaareen kahlatessa Pienten Helsingin taustatiimi suosittelee pakkaamaan mukaan sandaalit tai muut vettä sietävät kengät, kivisella reitillä kahlaaminen kun on huomattavasti mukavampaa kengät jalassa. Aika ajoin esimerkiksi keväisin ja syksyisin matalan veden aikaan, salasaari on saavutettavissa vaikka lenkkarit jalassa kuivin jaloin. Salasaaren yksi salaisuus on kalliorantojen vanhat kaiverrukset, joita täältä löytyy useita!
Sisä-Hattu, Lauttasaaren ulkoilupuisto – lähtöpaikka koirapuiston vieressä
Kuusiluoto ja Kuusiluodon lampaat
Lammassaaren naapurisaaressa, Kuusiluodolla, voi tavata kesäisin ja syksyisin vapaana saaressa liikkuvia lampaita. Nämä maisemanhoitotöissä alueella ahertavat kesävieraat voi tavata luodon eri osissa ja jälkiä lampaista nähdä ympäri saarta. Lampaiden ruokintapaikka löytyy saareen tultaessa oikealle lähtevän polun päästä, jos kavereita ei muuten tahdo löytyä. Kuusiluodolle saavuttaessa pitää muistaa sulkea saaren vievä portti, sillä lampaat kulkevat alueella vapaina. Lampaita ei saa ruokkia, rapsutella saa varovasti lähestyen jos eläimet ovat sillä tuulella. Kuusiluoto on hieno luontokohde myös muina vuodenaikoina ja ilman lampaitakin, ja sen Helsingin keskustan suuntaan avautuvat urbaanit näkymät ainutlaatuisia.
Kuusiluodolle johtavat kapeat pitkospuut, joten kohde ei valitettavasti ole saavutettavissa rattaiden kanssa. Korkean veden aikaan pitkospuut voivat olla vedenpeittämiä. Esimerkiksi meriveden korkeuden ollessa alle + 20 cm, Kuusiluodolle pääsee lenkkereissa.
Kuusiluoto, kulku Lammassaareen johtavien esteettömien pitkospuiden kautta. Lammassaareen tultaessa käänny oikealle ja kulje noin 150 metriä, niin löydät Kuusiluodolle vievät kapeammat pitkospuut.
Lue myös: Helsingin saaret: Lammassaari ja Kuusiluoto
Pukkisaaren rautakautinen kauppakylä
Seurasaaren naapurista, saareen vievän kävelysillan keskivaiheilta, mantereelta tultaessa oikealta puolelta, löytyy pieni saari. Kääntymällä saareen johtavalle polulle, löytää itsensä hetken päästä Pukkisaaren johtavilta pitkospuilta ja Lähtisen Pukkisaaren rautakautisesta kauppakylästä. Kauppakylässä on keskiaikaisia rakennuksia jäljitteleviä asumia ja muuta ihmeteltävää. Yhdistyksen ylläpitämä Läntinen Pukkisaari on kaupungin yleistä virkistysaluetta ja siellä voi poiketa koska vain. Aika ajoin alueella järjestetään myös yleisötapahtumia.
Pukkisaaret, Seurasaaren sillan oikealla puolella
Rautakautista kauppakylää hoitaa Sommelo ry.
Mustavuoren luonnonsuojelualue
Mustavuoren luonnonsuojelualue itäisessä Helsingissä kutsuu seikkailemaan: kurkkimaan luoliin, kävelemään metsään, hyppimään kiville ja ihmettelemään luontoa ja eläimiä. Syksyisin täällä kasvaa myös mustikoita ja sieniä. Mustavuoren kautta kulkee reitti aina Talosaareen saakka, joten reitti sopii vaikka vähän vaativammaksi pyöräretkikohteeksi. Kohde on saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä.
Mustavuoren luonnonsuojelualue, Vuosaaressa Itäväylän varrella lähellä Mellynkylän ja Falbackan rajaa.
Lue lisää: Mustavuoren luonnonsuojelualue
Suomenlinnan kuivatelakka
Suomenlinnasta, Susisaaren alkupäästä läheltä Ehrensvärd-museota, sijaitsee Suomenlinnan kuivatelakka (kartoissa nimellä Viaporin telakka) ja sen näköalatasanne. Täällä perinnelaivat viettävät talvet telakoituna ja kävään tullen huhti-toukokuun vaihteessa telakka-allas täytetään vedellä ja alukset pääsevät kesän viettoon meren aaltoihin. Vastaavia kuivatelakoita löytyy maailmalta enää vähän, joten tämä on varsin ainutlaatuinen kokemus! Kesäisin osa aluksista jää kunnostettavaksi telakalle, joten myös kesäkaudella telakka-altaan voi nähdä tyhjänä.
Lue lisää: Suomenlinnan kuivatelakan historiaa
Uutelan salainen uimaranta
Uutelan ulkoilualueelta, pienen metsäpolun päästä aukeaa upea luonnonuimaranta ja hienot saaristomaisemat. Skataniemeä vastaapäätä oleva ranta on osin kallioinen, osin pehmeän hiekan peittämä pieni ranta, josta vain harva tietää. Veden alla on jonkin verran saaristorannan tapaan kiviä, uimakengät ovat täällä ihan käteävät etenkin pienten uimareiden kanssa. Lämpimänä kesäpäivänä tunnelma on kuin ulkosaaristossa ja maisemat rannalta ainutlaatuiset. Tämä ranta ei ole saavutettavissa esteettömästi. Mustikka-aikaan retkieväät saa poimittua polun varresta. Alueella voi nähdä myös käärmeitä ja sisiliskoja.
Metsäpolku Uutelan salaiselle uimarannalle lähtee Halkullaniemen parkkipaikan vierestä.
Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha
Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha Roihuvuorentien varrella on kiehtova pieni puisto, jossa on japanivaikutteisia siltoja, istutuksia ja muita puutarharakenteita. Paikka ei ole suuri, mutta täällä kannattaa piipahtaa ohikulkumatkalla tai tehdä eväsretki kirsikkapuiden kukinta-aikaan. Lasten mieleen ovat erityisesti solisevat vesiaiheet sekä puistossa seikkailevat eläinteemat.
Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha, Roihuvuorentie 10
Malminkartanon omenatarha
Malminkartanon omentarhalle kannattaa suunnata retkelle touko-kesäkuussa, jolloin tarhassa kukkivat sadat omenapuut. Satokaudella puutarhasta saa poimia omenoita omaan käyttöön. Upea ja yllättävä paikka, kuin salainen puutarha.
Malminkartanon omenatarha, Kartanonkaari 29, Helsinki
Lue lisää: Malminkartanon hedelmätarha
Meilahden arboretum ja ruusutarha
Meilahden ruusutarha on yksi Helsingin parhain ja salaisin eväsretkikohde! Erilaisia puutarhapöytiä, monipuolinen ja yllättävä puutarha, hyviä seikkailupaikkoja paikassa, jossa tulee harvoin käytyä. Tämä Seurasaaren lähellä sijaitseva salainen puutarha unohtuu retkipaikkojen listalta liian usein! Loppukesällä täällä kukkivat sadat ruusut.
Meilahden arboretum, Johannesbergintie 7, Helsinki
Lue lisää: Meilehaden arboretum
Kumpulan koulukasvitarha
Salainen puutarha paksun kuusiaidan takana on monille tuntematon paikka. Kumpulan koulukasvitarhasta voivat kouluikäiset sekä perheet vuokrata kasvipalstoja ja kaikki helsinkiläiset nauttia puutarhan kauneudesta. Koulukasvitarhalla järjestetään aika ajoin myös lapsille mainiosti sopivia tapahtumia ja sadonkorjuun aikaan satumyyjäisiä. Paikka on pala vanhaa Helsinkiä, jossa aika pysähtyy! Koulukasvitarha on toiminut Kumpulan siirtolapuutarhan naapurissa jo vuodesta 1928. Myös kesällä 2023 koulukasvitarhalla toimii Café Raparperimeri!
Kumpulan kooulukasvitarha, Vähänkyröntie 3-6
Lue lisää: Kumpulan koulukasvitarha
Matosaari
Jollaksessa sijaitseva Matosaari on unohdettu salaisuus: Krimin sodan aikaisia raunioita, kauan sitten palaneen talon kivijalkoja ja upean puutarhan jäänteet, hienoja näköaloja itäiseen saaristoon ja Villinkiin sekä rauhaa ja merituulta. Saarella toimii myös Helsingin Meripelastusyhdistysen tukikohta, joten laiturissa voi bongata yhdistyksen meripelastusaluksia. Matosaareen on nykyisin kävely-yhteys Matosaarentieltä. Retki Matosaareen onnistuu rattaiden kanssa, mutta rattaat kannattaa jättää saaren alkuun odottamaan, jolloin seikkailu pienessä saaressa onnistuu paljon helpommin.
Matosaari, Jollas. Bussi 85 tuo Herttoniemestä reilun puolentoista kilometrin päähän Matosaaresta. Lähimmät parkkipaikat löytyvät Jollas 89:n edestä sekä leikkipuisto Puuskankulman vierestä Mesaanipolulta.
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Matosaaresta
Kaivoskallion vanhat kaivokset ja luonnonsuojelualue
Lähde erilaiselle luontoseikkailulle Laajasaloon, Kruunuvuorenrantaa! Kaivoskallion luonnonsuojelualueen vanhat rautakaivokset tarjoavat erilaisen seikkailun Helsingissä helppojen yhteyksien päässä. Metsäpolun varrelta ja kallioiden koloista voi nähdä vanhoja, veden täyttämiä kaivoksia, kiivetä portaita pitkin korkean kallion päälle, kuulla käen kukkuvan ja miettiä millaista elämää täällä on joskus vietetty. Kaivoskallio on isompien seikkailupaikka ja maastoltaan haastavampi, joten tänne ei rattaiden kanssa kannata yrittää. Paikalle vie myös bussi 88/88B Herttoniemen metroaselta. Paikka tunnetaan myös nimellä Stansvikin rautakaivokset.
Puistokohdetta kaipaavalle samoilla kulmilla on kaksi upeaa puistoa: Stansvikin kartanopuisto sekä Tullisaari, jossa jälkimmäisessä on myös pieni leikkipaikka.
Kaivoskallion luonnonsuojelualue / Stansvikin rautakaivokset, lähellä Koirasaarentien ja Stansvikintien risteystä Herttoniemestä tultaessa tien oikealla puolalla, vanhojen huviloiden takana.
Onkimiseen sopiva laituri Vuosaaressa
Pikku Kallahden rannalla, Kalkkihiekanpolulla lähellä Villa Ullasta sijaitsee kaupungin uudehko laituri, joka sopii mainiosti vaikka onkiretken kohteeksi. Hienot maisemat, suojainen lahti ja Villa Ullaksen herkut (tarkasta aukioloajat!) takaavat hyvän onkiretken. Lähellä Kallahden uimarannat sekä Vuosaaren monet leikkipaikat.
Pikku Kallahti, Kalkkihiekanpolun Kallahden puoleinen pää
Metrolla lintotornille
Lauttasaaressa, Myllykallion päältä löytyvästä lintutornista voi lintujen lisäksi ihailla Helsingin maisemia.
Paikka on kallioisen kukkulan päällä, joten rattaiden kanssa ihan perille asti pääseminen on vaativaa, mutta jo kävelevien pienten suurten seikkailijoiden kanssa paikka on jännittävä retkikohde. Läheltä löytyy monta leikkipaikkaa (mm. Lahnalahden leikkipuisto, Nuorisopuisto Tallbergin puistotien ja Särkiniementien kulmassa sekä Kasinonrannan uimarannan leikkilaiva). Lähin metron sisäänkäynti on Lauttasaaren Gyldenintiellä ja seikkailunhaluisille Koivusaaren asema. Portaat lintutornille ovat jyrkät, huomioi tämä pienten kanssa tai korkeanpaikan kammosta kärsivänä.
Myllykallion lintutorni, Myllykallio, Lauttasaari
Helsingin Observatorio
Tähtitieteestä ja avaruudesta kiinnostunut pieni kannattaa viedä Helsingin yliopiston Observatorioon ihmettelemään tähtiä ja avaruuden ilmiöitä. Vaikko moni toisin luulee, Observatorio on avoinna myös yleisölle (tarkasta aukioloajat!)! Arkkitehti C. L. Engelin ja tähtitieteen professori F. W. A. Argelanderin suunnittelema upea rakennus on valmistunut vuonna 1834. Observatorioon on pieni sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.
Helsingin Observatorio, Tähtitorninvuoren puisto, Kopernikuksentie 1
Lue lisää: Helsingin observatorio
Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa